فهرست مطالب

نشریه محیط زیست طبیعی
سال شصت و سوم شماره 4 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یوسفعلی احمدی ممقانی، نعمت الله خراسانی، غلامرضا رفیعی صفحات 317-327

    رودخانه ها از جمله با ارزش ترین اکوسیستم های آبی هستند که سلامت و بقای آنها سبب حفظ بقای تمام موجودات زنده استفاده کننده از آنها می شود. کیفیت آب رود تجن با تاکید بر کارکردهای محیط زیستی آن در بازه بین سد شهید رجایی و شهر ساری به طول تقریبی 35 کیلومتر با انتخاب پنج ایستگاه نمونه برداری و با هدف تاثیرپذیری اکوسیستم رودخانه از منابع آلاینده حاشیه رودخانه، مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پس از بازدید از منطقه و جانمایی ایستگاه های نمونه برداری، شرایط کشت و کار و دوره فعالیت های کشاورزی در منطقه به عنوان عامل درجه یک آلاینده رودخانه، نیز بررسی شد. جهت تعیین شرایط اولیه کیفیت آب رود، در اردیبهشت ماه و قبل از شروع کشت و کار نمونه برداری انجام شد و غلظت پارامترهای نیترات، نیتریت، آمونیاک، فسفات، اکسیژن محلول، سختی، قلیائیت، pH و BOD5 با روش های استاندارد اندازه گیری شد. گام زمانی سه هفته ای از خرداد ماه تا مهر ماه برای نمونه برداری انتخاب شد. همچنین برای مقایسه کیفیت آب در فصول مختلف، یک نوبت نمونه برداری نیز در اوایل زمستان انجام شد. نتایج نشان داد که غلظت آلاینده های فسفات و آمونیاک بالاتر از استانداردهای موجود است و مشکلاتی را برای رودخانه و زیست مندان به وجود می آورد. همچنین سختی و قلیایی بودن در میزان بالایی قرار دارد که از این لحاظ برای سلامتی اکوسیستم و آبزیان مفید است.

    کلیدواژگان: آلودگی، رودخانه تجن، کیفیت آب، مازندران، محیط زیست آبزیان
  • سیدعلی جوزی، سحر رضایان، مهدی ایرانخواهی، مرجان شاکری صفحات 329-345

    این پژوهش با هدف تدوین برنامه راهبردی توسعه اکوتوریسم بخش شهداد کرمان به انجام رسید. به این منظور در گام نخست جاذبه های طبیعی و تاریخی- فرهنگی منطقه مورد مطالعه و محدوده های پیرامونی آن شناسایی شد. با تکمیل پرسشنامه کلاوسون در قالب روش هزینه سفر(TCM) ارزش گذاری، بررسی و تجزیه و تحلیل شناساگر تقاضای اکوتوریسم منطقه مورد مطالعه به انجام رسید. با این هدف تعداد 220 عدد پرسشنامه کلاوسون در زمان حداکثر تقاضای تفرجگاهی (اسفند 1387 لغایت فروردین ماه 1388) در منطقه مطالعاتی تکمیل شد. بر اساس محاسبات انجام شده ارزش تفرجگاهی بخش شهداد کرمان در زمان مطالعه 5 میلیارد و 698 میلیون و 250 هزار ریال در ماه برآورد شد. در ادامه، به منظور تدوین و ارائه راهبردهای کمی توسعه اکوتوریسم از روش برنامه ریزی راهبردیSWOT بهره گیری شد. این روش مبتنی بر شناسایی عوامل داخلی (نقاط قوت و ضعف) و عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدات) محیط تحت بررسی است. در این راستا، شناسایی عوامل داخلی و خارجی به روش دلفی صورت پذیرفت. پس از شناسایی، عوامل داخلی و خارجی در قالب جدول ها ارزشیابی عوامل داخلی(IFE) و ارزشیابی فاکتورهای خارجی(EFE) مرتب و سپس نمره دهی و وزن دهی به این عوامل با استعانت از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) و نرم افزار EXPERT CHOICE انجام شد. نتایج استخراج شده از این جدول ها موید آن بود که به رغم وجود جاذبه های طبیعی و فرهنگی کم نظیر، که بالقوه می تواند این عرصه را به قطب گردشگری طبیعت در مناطق کویری کشور بدل نمایند، وجود کمبودهایی همچون ضعف در امکانات زیربنایی و عدم معرفی و تبلیغات نامناسب سبب شده محدوده تحت بررسی در جدول برنامه ریزی راهبردی در شرایط رقابتی (استراتژی ST) قرار گیرد. در ادامه با هدف تدقیق و تلفیق اطلاعات حاصل از ارزشیابی عوامل داخلی و خارجی، جدول برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM) تکمیل شد. بر اساس نتایج این جدول سه استراتژی پیشنهاد شد که از این میان؛ جلب سرمایه گذاری بخش خصوصی از طریق ارائه تسهیلات بانکی با دوره بازگشت طولانی مدت و واگذاری انفال در قالب اسناد نود و نه ساله با امتیاز مآخوذه 5/12 به عنوان مهمترین راهبردهای توسعه اکوتوریسم در منطقه مورد مطالعه در یک دوره 25 ساله قابل اشاره است.

    کلیدواژگان: ارزشگذاری اقتصادی، اکوتوریسم، بخش شهداد کرمان، برنامه ریزی راهبردی، روش هزینه سفر، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • محمدرضا حاجی هاشمی جزی، مجید آتشگاهی، امیرحسین حمیدیان صفحات 347-357
    امروزه استفاده از روش های زمین آمار برای تخمین متغیرهای مکانی با استفاده از داده های همان متغیر(کریجینگ) یا با استفاده از متغیرهای کمک (کوکریجینگ) در علوم آب و خاک بسیار مورد توجه متخصصان قرار گرفته است. با توجه به اهمیت اطلاع از وضعیت کیفیت آب های زیرزمینی برای مصارف کشاورزی و نیز هزینه بر و وقت گیر بودن اندازه گیری پارامترهای SAR، Na، Ca، TH، TDS وEC، یافتن راهکاری برای تخمین آنها با استفاده از پارامترهایی که اندازه گیری آنها راحت تر است امری ضروری به نظر می رسد. به این منظور از اطلاعات مربوط به نمونه های حاصل از 84 حلقه چاه دشت گلپایگان استان اصفهان استفاده شد و با روش های زمین آماری کریجینگ و کوکریجینگ مورد بررسی قرار گرفت. پس از نرمال سازی داده ها، واریوگرام ترسیم شد و برای انتخاب مدل مناسب جهت برازش بر روی واریوگرام تجربی از مقدار RSS کمتر و استحکام ساختار فضایی قوی تر استفاده شد. نتایج حاصل از روش کوکریجینگ با کریجینگ برای برآورد SAR، Na، Ca، TH، TDS و EC به کمک معیار آماری RMSE که میزان دقت را نشان می دهد، مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت نتایج حاصل از محاسبه RMSE نشان داد که روش کوکریجینگ نسبت به روش کریجینگ برتری ندارد. اما با توجه به RMSE کمتر روش کوکریجینگ که نشان دهنده دقت بالا و خطای پایین است، نقشه های پهنه بندی مولفه های کیفی آب های زیرزمینی با این روش در محیط GIS تهیه شد.
    کلیدواژگان: کریجینگ، کوکریجینگ، گلپایگان، مولفه کیفی آب های زیرزمینی
  • زهره کرمانی القریشی، عباس علیمحمدی سراب، بهرام حسن زاده کیابی صفحات 359-372

    به منظور تعیین ویژگی های بوم شناختی زیستگاه گوسفند وحشی البرز مرکزی که گونه ای دورگه از Ovis orientalis gemelini و Ovis orientalis arkali است، در پارک های ملی خجیر وسرخه حصار اقدام به جمع آوری اطلاعات مربوط به مشاهدات جمعیتی گله های قوچ و میش در سه فصل پاییز، زمستان و بهار، از طریق مطالعات زمینی شد. این اطلاعات در چهار دسته مربوط به مشاهدات پاییز، زمستان و بهاره میش های بره دار و بهاره قوچ ها، میش های نابارور و بره های بزرگتر از یکسال مرتب و رقومی شد. سپس با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی درصد فراوانی و تراکم قوچ و میش در ارتباط با عواملی مانند شیب، جهت، ارتفاع، تیپ خاک، تراکم پوشش گیاهی (کل پوشش گیاهی، گیاهان با ارتفاع 0/5 تا 5 متر، علفی های غیر گندمی) و فاصله از منابع آب، راه دسترسی (آسفالته و شنی، خاکی، پیاده رو) و روستا، برای هر فصل به طور جداگانه بررسی شد و نقشه های مطلوبیت زیستگاه تهیه شد. ارزیابی نقشه های تهیه شده، نشان داد ارتباط نزدیک و منطقی بین نقشه های مطلوبیت زیستگاه و مشاهدات میدانی وجود دارد. نتایج نشان داد که فراوانی قوچ و میش ها در طبقات خاصی از شیب وجهت بیشتر است. جهت های مورد توجه جانور، اغلب جنوبی وشرقی است و در بهار قوچ و میش های نابارور، جهت های شرقی را ترجیح می دهند. پراکنش جمعیت بیشتر روی خاک هایی مشاهده شد که سنگریزه فراوان دارد و از نفوذ پذیری مناسب برخوردار است. تراکم و فراوانی قوچ و میش با افزایش انبوهی کل پوشش گیاهی و علفی های غیر گندمی و انبوهی پوشش گیاهی با ارتفاع بیش از 5/0 متر افزایش نشان می داد، ولی در مورد میش های بره دار چنین رابطه ای مشاهده نشد. بررسی نقش فاصله نشان داد که با افزایش فاصله از منابع آب و گریزگاه، فراوانی قوچ و میش ها به شدت کاهش می یابد و همچنین تا فاصله 500 متری از راه های آسفالته و شنی و 1000 متری روستاها، این جانور به ندرت دیده می شود.

    کلیدواژگان: پارامترهای زیستگاهی، پارک های ملی خجیر و سرخه حصار، سامانه های اطلاعات جغرافیایی، گوسفند وحشی، مطلوبیت زیستگاه
  • سعیده ملکی نجف آبادی، علیرضا سفیانیان، وحید راهداری* صفحات 373-387

    بوم شناسی منظر به عنوان یک علم بین رشته ای جدید، مفاهیم، تئوری و روش هایی را برای ارزیابی و مدیریت سرزمین ارائه می دهد. توصیف الگوهای منظر و تفسیر اثرات بوم شناختی آنها بر گیاهان، جانوران، سیر انرژی و مواد، بخش اعظم مطالعات منظر را به خود اختصاص می دهد. کمی کردن ویژگی های منظر با استفاده از ابزارموجود، روشی نوین برای بررسی تغییرات سرزمین است. فن آوری های سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی توان بالایی برای مطالعات منظر، بویژه شناسایی، نقشه سازی و تجزیه و تحلیل الگوهای منظر دارد و نمایه های مختلفی به همین وسیله کمی شده است. با بررسی این نمایه ها در گذر زمان می توان روند تغییرات را بهتر مشاهده کرد و در تصمیم گیری های مدیریتی مد نظر قرار داد. بر این اساس در این مطالعه با استفاده از نمایه های میزان طبیعی بودن، تنوع ویژگی های منظر در پناهگاه حیات وحش موته کمی شد و تغییرات این نمایه ها در طی? ? سال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دهنده رشد فعالیت های انسانی و تخریب منطقه دربخش های غیر از مناطق امن و بهبود شرایط طبیعی پناهگاه در منطقه امن بود.

    کلیدواژگان: استان فارس، بوم شناسی منظر، پناهگاه حیات وحش، تنوع، موته
  • مرضیه نوبخت، حسن پوربابایی، مرضیه بیگم فقیر، رویا عابدی صفحات 389-398

    به منظور بررسی تغییرات تنوع گونه های گیاهی در ذخیره گاه جنگلی دکتر درستکار در گیسوم تالش، تعداد 44 قطعه نمونه به روش تصادفی – سیستماتیک در منطقه برداشت شد. در داخل قطعات نمونه مربعی به ابعاد400 متر مربع، قطر تمام درختان از 5 سانتی متر به بالا اندازه گیری و نوع گونه ها شناسایی شد. همچنین نوع درختچه ها و نهال های با قطر کمتر از 5 سانتی متر در داخل قطعات نمونه دایره ای به مساحت 100 متر مربع شناسایی و شمارش شد. برداشت داده های علفی به روش حداقل سطح با توجه به معیار دومین صورت گرفت. مقادیر تنوع با استفاده از نمایه های شانون - واینر (H?)، سیمپسون (1-D)، N1 و N2 هیل، مقادیر یکنواختی با نمایه های شانون - واینر و سیمپسون و غنا با استفاده از نمایه های مارگالف و منهینیک در چهار لایه درختی، درختچه ای، زادآوری و علفی به طور جداگانه محاسبه شد. منحنی اهمیت نسبی گونه ها در این چهار لایه از پوشش گیاهی منطقه ترسیم شد که در لایه های درختی، علفی و زادآوری شکل منحنی به صورت نرمال لگاریتمی و در لایه درختچه ای به شکل توزیع هندسی به دست آمد. نتایج این بررسی همچنین نشان داد که تنوع گیاهی در این ذخیره گاه به دلیل سایه پسند بودن گونه شمشاد (Buxus hyrcana Pojark)، پایین است. میزان تنوع و غنا در لایه علفی بیشترین مقدار و به ترتیب در لایه های درختی، زادآوری و درختچه ای کاهش می یابد و بیشترین مقدار یکنواختی نیز در لایه درختی به دست آمد.

    کلیدواژگان: اهمیت نسبی (SIV)، تنوع گیاهی، ذخیره گاه دکتر درستکار، گیسوم تالش
  • زهرا نوری، جهانگیر فقهی، قوام الدین زاهدی امیری، رامین رحمانی صفحات 399-407

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی تنوع گونه های درختی در یک منطقه جنگلی است که در آن هیچ گونه عملیات مدیریتی انجام نگرفته و معرفی شناساگر های محاسبه شده به عنوان سنجه و همچنین مقایسه شناساگر های مختلف اندازه گیری تنوع گونه ای است. به منظور اندازه گیری شناساگر های تنوع گونه ای، شبکه آماربرداری به ابعاد 100 در 75 متر طراحی شد و قطعات نمونه 1000 مترمربعی و دایره ای شکل در منطقه مور دنظر پس از تصحیح شیب پیاده شد. در هر قطعه نمونه، نام گونه و قطر برابر سینه تمام درختان و همچنین موقعیت آنها از لحاظ اشکوب ثبت شد. تعداد گونه به منظور بررسی غنای گونه ای، شناساگر های یکنواختی سیمپسون، اسمیت و ویلسون، به منظور بررسی فراوانی نسبی گونه ها و شناساگر های سیمپسون، شانون- وینر و N2 به منظور بررسی ناهمگنی گونه ای مورداستفاده قرار گرفت. مقادیر این شناساگر ها در منطقه و همچنین در هر اشکوب محاسبه شد. شناساگر غنا از اشکوب سوم به اشکوب دوم و سپس به اشکوب اول کاهش می یابد. شناساگر های ناهمگنی نیز از اشکوب سوم به اشکوب دوم افزایش یافته و از اشکوب دوم به اشکوب اول، کاهش دارد. به منظور تشخیص مناسب ترین شناساگر ها در اندازه گیری ناهمگنی و یکنواختی گونه ای، از درصد ضریب تغییرات استفاده شد. شناساگر های اسمیت - ویلسون و N2 بیشترین درصد ضریب تغییرات را به ترتیب در میان شناساگر های یکنواختی و ناهمگنی، دارا می باشند. از آنجاکه یکی از معیارها در ارزیابی پایداری جنگل، همانندی تنوع گونه ای جنگل های مدیریت شده با جنگل های طبیعی است، بنابراین پیشنهاد می شود برای جوامع گیاهی رایج در جنگل های شمال مقادیر شناساگر های تنوع در مناطق جنگلی که در آنها کمترین دخالت انسانی صورت گرفته و حالت طبیعی دارند، محاسبه شود و به عنوان سنجه، به منظور ارزیابی تاثیر فعالیت های مدیریتی بر تنوع زیستی جنگل مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اشکوب های درختی، تنوع زیستی، شناساگر های تنوع گونه ای، ضریب تغییرات
|
  • Pages 317-327

    Rivers are one of the most valuable aquatic ecosystems that their physiochemical properties and the biology of their organisms have strong interactions. One of the major rivers in Iran, which covers a variety of ecosystems, is called Tajan River. In this research, the effect of different pollution sources on water quality of this water body was investigated. Samples were collected in seven different sampling seasons (with three week intervals), which had been selected based on agricultural activities in the study area. The levels of nitrate, nitrite, phosphate, ammonia, dissolved oxygen, hardness, alkalinity, pH and BOD5 were measured. The results showed that the concentrations of phosphate and ammonia were much higher than the global standards for river environments. High levels of alkalinity and hardness observed in this river can be useful for the ecosystem health. The levels of other parameters were within or lower than the global standards. However, BOD5 showed higher levels than these standards in some stations.

    Keywords: Aquatic Habitat, Mazandaran province, Pollution, Tajan river, water quality
  • S. A. Jozi*, S. Rezaian, M. Irankhahi, M. Shakeri Pages 329-345

    This study was performed in order to provide a strategic development plan for ecotourism in Shahdad District of Kerman Province. Thus cultural, historical and natural attractions of the region and its surrounding areas were studied and identified initially. By completing Clawson Questionnaire in the form of Travel Cost Method (TCM), valuation and analysis of ecotourism demand index of the considered region was carried out. Considering the mentioned aim a number of 220 Clawson questionnaires at the time of maximum recreational demand (March, 2008 till April, 2008) was filled out in the study area. Based on performed calculations the recreational value of Shahdad District of Kerman was estimated equal to 5,698,250,000 Rial per month at the time of the study. Subsequently in order to compiling and presenting the quantitative strategies of ecotourism development the strategic planning method of SWOT was applied. This method is based on identification of internal factors (Strengths and Weaknesses) as well as the external ones (Opportunities and Threats) of the under studied area. In this regard the internal and external factors were specified using Delphi Method. After identification stage, the internal and external factors were arranged in the form of Internal Factors Evaluation (IFE) and External Factors Evaluation (EFE) Matrices and then scoring and weighing of the mentioned factors were carried out using EXPERT CHOICE Software and Analytical Hierarchy Process Method (AHP). The results obtained from noted above matrices were confirmed that despite the existence of unique natural and cultural attractions which potentially can convert the region as recreational pole of desert areas of the country due to deficiencies like lack of infrastructural facilities, failure introduction and advertising, the under investigation area is placed in competitive situation (ST Strategy). Moreover with the aim of integrating and scrutinizing information derived from internal and external evaluation, the Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM) was implemented. As regards the results of the noted matrix three strategies were suggested which among them the attraction of private sector investment through banking facilities with long return periods, national wealth transfer in the form of ninty-nine years documents with score of 5.12 were recognized as the most important strategies of ecotourism development in the region over a twenty year period.

    Keywords: analytical hierarchy process, economic valuation, Ecotourism, Shahdad District of Kerman, strategic planning, Travel Cost Method
  • Pages 347-357
    Nowadays, much attention has been paid on using geostatistical methods for estimation of spatial parameters, either using the variables of these parameters (kriging) or auxiliary variables (cokriging), in water and soil sciences. The quality of ground water for agriculture is very important; however, it is expensive and time consuming to measure parameters such as SAR, Na, Ca, TH, TDS and EC. Therefore, it is essential to explore methods for estimation of these parameters based on those which can be easily measured. In this paper, information on individual samples taken from 84 wells of Golpayegan plain was investigated using, kriging and cokriging geostatistical methods. Variograms were produced using the normalized data. In order to select the appropriate model fitting the experimental variograms, lower values of RSS and stronger spatial structures were used. Outputs of the cokriging and kriging for estimation of SAR, Na, Ca, TH, TDS and EC using RMSE were evaluated. The results showed no preference for using cokriging over kriging method. However, because of lower RMSE value of cokriging, this method was used for the preparation of underground water zoning maps using GIS.
    Keywords: Cokriging, Golpayegan, groundwater quality factor, Kriging, RMSE
  • Pages 359-372

    Habitat associations of wild sheep, Alborz red sheep (Ovis orientalis gemelini X Ovis orientalis arkali), in Khojir and Sorkheh Hesar National Parks were studied over three seasons (Spring, autumn and winter) in 2000. The position of observed maternal groups (including ewe with lamb) and male groups (including rams, barren ewes and juveniles) were determined on topographical maps during the field work. Then, the prepared maps were digitized. Maps of slope, aspect, altitude, soil types, vegetation density, vegetation density of higher than 50 cm, density of forbs, distance to escape terrains, distance to water source and position of asphalted roads, tracks, paths and rural areas were digitized. The frequency of occurrence and density of different observed groups were compared among the classes of each information layer via Geographical Information Systems (GIS). Habitat suitability maps were subsequently prepared. The assessment of prepared maps indicates a logical relation between habitat suitability maps and filed observation Results suggest that wild sheep frequency has a relationship with slope and aspect. Notable aspect of preference of wild sheep is often eastern. In spring, male groups prefer the eastern aspect. Distribution was higher in soils with abundant gravels and high permeability. Abundance and density of wild sheep increase with density of total vegetation and forbs, and also vegetation taller than 0.5 meter, although the latter is not related to the increase of the ewes with lamb's Distance. Analysis shows a decrease in wild sheep abundance when the area is far from water sources and escape terrain and wild sheep are rarely seen to 500 meters from roads and 1000 meters from rural areas.

    Keywords: environmental factors, GIS, Habitat Suitability, Khojir, Sorkhe Hessar National Parks, wild sheep
  • S. Maleki Najafabadi, A. Soffianian, V. Rahdari * Pages 373-387

    Landscape ecology as a modern interdisciplinary science offers new concepts, theories, and methods for land evaluation and management. A main part of landscape ecology is describing patterns in the landscape and interpreting the ecological effects of these patterns on flora, fauna, flow of energy and materials. Remote sensing and GIS techniques have a high ability for landscape researchers to specify maps and analyze landscape patterns. We can use the trends in indices to our management decisions. In this study, landscape patterns were quantified by the number and size of land cover patches, the degree of naturalness, and the diversity indices were calculated by GIS approaches and compared for 35 years, in order to reinforce the management efforts of Mouteh wildlife refuge in Iran. The results showed increasing destructions with regards to unplanned human activities, while some natural landscape improvements occurred in the core protected area.

    Keywords: diversity, Landscape ecology, naturalness, wildlife refuge
  • Pages 389-398

    In order to investigate variations in plant diversity in Dr. Dorostkar's forest reservoir, located in Gisoum Talesh, 44 sampling plots were applied by the randomized-systematic method. The diameter of all tree species (dbh?5 cm) was measured in 400 m2 (20×20 m) square sampling plots. In addition, the number of individuals of shrubs and saplings (DBH?5 cm) were enumerated in circular 100 m2 sampling plots. The cover percentage of the herbaceous species was identified by minimal area method using the Domin criterion. The indices of biodiversity, including Shannon-Wiener (H?), Simpson (1-D), Hill’s N1 and Hill’s N2, indices of evenness, including Shannon-Wiener and Simpson and richness indices, including Margalef and Menhinick were applied on tree, shrub, regeneration and herbaceous layers separately. The Species Important Value (SIV) of vegetation cover indicated that tree, herbaceous and regeneration species had lognormal distribution and shrubs species had geometric distribution in this area. Results showed plant diversity were low, due to Box tree (Buxus hyrcana Pojark.) which is shade tolerant. The diversity and richness were highest in herbaceous layer and decreased from herbal to tree, regeneration and shrub species, respectively. The highest evenness was found in tree layer.

    Keywords: Dorostkar reservior area, Gisum, Plant diversity, Species Important Value (SIV), Talesh
  • M. R. Hajihashemijazi, M. Atashgahi, A. H. Hamidian Pages 399-407

    The aim of this study is to investigate the tree specie's diversity in a region with no management planning and introduce the calculated indices as the norm for sustainability assessment. DBH of all tree individuals, and their stories were recorded in the inventory grid (75 m × 100 m) sample plots. Subsequently, richness, evenness (Simpson, Smith & Wilson) and heterogeneity (Simpson, Shannon-wiener and N2) indices were calculated. The richness index shows decreasing trend from the third story to first one. The heterogeneity indices increase from the third story to second and then decreases to first layer. These indices were calculated for the study area and also for each story, separately. Among the evenness and heterogeneity indices, Smith & Wilson and N2 showed the highest CV, respectively. Since one of the criterions in assessing forest sustainability is comparability of specie's diversity in managed forest and natural woodlands, so, specie's indices in the unmanaged region with natural state are proposed as a tool to evaluate forest sustainability.

    Keywords: biodiversity, Coefficient of Variation, Hyrcanian forests, Iran, species diversity indices, Tree layers